skip to Main Content
SIEM ve SOAR Çözümleri

SIEM nedir?

Siber güvenlik takımlarının kullandığı ana çözümlerden biri olan SIEM (Security Information and Event Management) tüm kritik ağlar, cihazlar, sistemler ve uygulamaların ürettiği olay kayıtlarının (logların) izlenmesini, analiz edilmesini, raporlanmasını ve saklanmasını sağlayan çözümdür. SIEM ürünleri ile potansiyel güvenlik vakalarının tespiti için loglar tekilleştirilir, korelasyonlar yapılır, alarmlar oluşturur rapor ve arama özellikleri ile güvenlik uzmanlarının olay incelemelerine yardımcı olur. SIEM çözümleri, yapay zekâ uyarlamaları ve kişiselleştirmeler ile yanlış alarmlar azaltılır ve mümkün olduğunca potansiyel gerçek vakalara odaklanma sağlanır. SIEM çözümleri uzun zamandan beri kullanılmaktadır ve olgunlaşmış yazılımlar haline gelmiştir. Yapay zekâ uyarlaması ile kullanıcı varlıklarının davranışsal analizleri de yapılabilmektedir ve kullanıcı hesaplarının olağandışı işlemleri yakalanabilmektedir. SIEM çözümleri entegre oldukları yapılar için gerekli regülasyon raporları üreterek firmaların tabi oldukları regülasyonlara uyumluluk süreçlerini kolaylaştırmaktadır.

SIEM faydaları:

  • Görünürlük
  • Olay Tespiti
  • SOC Verimliliği
  • Regülasyon Raporları

SIEM çözümleri ile kritik ağların ve sistemlerinin görünürlüğü arttı ve olası vakalar için alarmlar üretildi. Şimdi incelenmesi gereken bir sürü alarm ve tehdit müdahalesi için atılması gereken bir çok adım var.  Peki bu incelemeleri yapacak ve gerekli aksiyonları yapıp güvenlik vaka yönetimini tamamlayacak yeterli siber güvenlik uzmanı kadronuz var mı? Firmaların sorun yaşadığı diğer bir alan siber güvenlik alanında uzman nitelikli çalışan istihdam etmenin günümüz koşullarında pek kolay olmamasıdır. Bu nokta da SOAR çözümleri imdada yetişiyor.

SOAR nedir?

SOAR (Security Orchestration Automation and Response) çeşitli kaynaklardan gönderilen güvenlik verileri toplayarak bir güvenlik uzmanının yapması gereken işlemleri otomatize etmek için geliştirilmiş çözümdür. Otomasyon güvenlik uzmanın elle yapacağı işlemlerin hızlıca ve hatasız yapılması, orkestrasyon ise entegre edilmiş farklı güvenlik uygulama ve servislerinin birlikte çalıştırılması sağlar. Günümüzde siber saldırılar kompleksleşmiştir ve tehdit müdahalesinde zaman kaybının maliyeti yüksektir. SOAR otomasyonu ve orkestrasyonu sayesinde daha hızlı öğrenme ve insan hatası olmadan müdahale etme sağlanır.

SIEM ile vakaların analizi ve SOAR ile müdahaleler otomatikleştirir ve nitelikli güvenlik çalışanı bağımlılığı azalır.

SOAR faydaları:

  • Daha hızlı yanıt
  • Daha iyi tehdit analizi
  • Elle müdahalenin minimize edilmesi
  • Siber atakların etkisinin azaltılması
  • SOC maliyetlerin azaltılması
  • Otomatikleştirilmiş raporlama ve bilgilendirme

This Post Has 0 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Back To Top